Neplaťte zbytečně! Ušetřete za vodu i energie díky jednoduchým změnám ve svojí domácnosti (1. část)

Neplaťte zbytečně! Ušetřete za vodu i energie díky jednoduchým změnám ve svojí domácnosti (1. část)

Přidáno 03.11.2021

Všude kolem nás se teď probírají ceny elektřiny a jak to bude dál s mnoha dodavateli. Často se mluví také o cenách za vodu a teplo. Ale vše má společného jmenovatele. Peníze a to, jak za nezbytně nutné poplatky a komodity ušetřit nebo aspoň neplatit tolik. Pojďte se proto teď podívat, co pro svoji peněženku můžete udělat ve svojí domácnosti jednoduše i vy. Dnes začneme s tipy na úsporu nákladů za vodu, příště se podíváme na energie.

Vzpomeňte si na rady svých rodičů

Taky patříte mezi ty, kteří nechávají volně téct vodu při mytí nádobí? Prý je to až třetina z nás. Někteří pak nechávají téct vodu i po celou dobu, co si mydlí ruce nebo si ve sprše nanášejí do vlasů šampon. Případně některým z nás teče z kohoutku voda i po celou dobu čištění zubů.

Téměř každý si ale z dětství pamatuje rady, jak nenechávat téct vodu zbytečně. Ty zahrnovaly i to, jak si správně čistit zuby nejen z hlediska techniky čištění. Většinu z nás totiž rodiče učili následující postup: namočit si kartáček, vypnout vodu, dát pastu, vyčistit zuby, zapnout vodu, vypláchnout si ústa a propláchnout kartáček.

Možná nastal čas si vzpomenout na rady svých rodičů a přestat nechávat téct vodu při činnostech, kdy to není nezbytně nutné. Nejen u čištění zubů. K většímu plýtvání vodou a také logicky k vyšším nákladům za vodu než při čištění zubů ale dochází v domácnosti při osobní hygieně jako je sprchování a koupele ve vaně. 

Sprchujete se nebo se spíš raději koupete?

Během jednoho sprchování spotřebujete v průměru 20 až 60 litrů vody v závislosti na délce sprchování. Plně napuštěná vana dokonce dokáže pojmout až 100 litrů vody. Takže, když si dáte každý den dlouhou sprchu a jednou týdně si ještě napustíte vanu pro relax a odpočinek, můžete se dostat na spotřebu přes 400 litrů vody na osobu za týden jen při sprchování a koupání.

Tady je tedy velký prostor ušetřit. Zkrátit sprchování na maximálně pět minut, nenapouštět si úplně plnou vanu a také si na sprchu nainstalovat úspornou hlavici nebo perlátor. Ten můžete namontovat i na baterii u umyvadla nebo v kuchyni. Perlátor usměrňuje proud vody a provzdušňuje ho tak, že snížený průtok vody ani nepoznáte. Přitom můžete díky úsporné hlavici nebo perlátoru ušetřit i více než polovinu vody. 

Jenže to není jen o sprchování a koupání, ke spotřebě vody na osobní hygienu musíme ještě připočíst spotřebu vody na praní, úklid a hlavně mytí nádobí. Například když dvakrát denně umyjete nádobí pod tekoucí vodou, můžete spotřebovat dalších 70 litrů za den. Přitom stačí jen jednoduše zavřít dřez, umýt nádobí v napuštěné vodě a pak je jen pod tekoucí vodou rychle opláchnout.

Myčka a duální splachování můžou být řešením

Pokud chcete za vodu na mytí nádobí ušetřit ještě víc, pořiďte si myčku. U myčky totiž spotřebujete podle zvolených programů jen 10 až 20 litrů vody na jedno mytí. Navíc i při vícepočetné rodině stačí obvykle myčku pustit jednou za den. Důležité ale je, abyste ji vždy zcela naplnili a nepouštěli mycí cyklus u poloprázdné myčky.

Stejně tak nesplachujte na záchodě větším množstvím vody, než musíte. Vody na toaletě totiž každý z nás spotřebuje za den zhruba 25 litrů, u čtyřčlenné rodiny je to tedy dalších 100 litrů vody za den. Proto používejte tzv. duální splachování a jestli ho ještě nemáte, pořiďte si ho. Duální splachování vám totiž umožní si vybrat množství vody na spláchnutí. Díky používání menšího objemu můžete snížit spotřebu vody na záchodě až téměř o polovinu. 

A pokud vám protéká záchod a vy s tím nic neděláte? Tak vyhodíte doslova svoje peníze do kanálu. Náklady za vodu ztracenou kvůli silně protékajícímu záchodu (nebo kohoutkům) totiž můžou jít za rok až do tisíců. A to je úplně zbytečný zásah do vaší peněženky. Vodě a ušetřeným penězům zdar. :)