Vysoké úrokové sazby u hypoték? Neklesejte na mysli, není to navždy!

Vysoké úrokové sazby u hypoték? Neklesejte na mysli, není to navždy!

Přidáno 24.08.2022

Známí si kupovali vlastní bydlení v roce 2008. Konkrétně byt o rozloze 52 m2 v Praze. Kvůli koupi si museli sjednat hypotéku. Tehdy dostali úrokovou sazbu 5,14 procent s fixací na pět let. V tu dobu se navíc vyšplhaly ceny nemovitostí na tehdejší rekordní výši a vypadalo to, že koupě bytu opravdu není dobrou volbou.

Dnes toho však rozhodně nelitují. Celou dobu nemuseli nikomu platit nájem, a i když v prvních letech splatili z bytu poměrně nízkou částku, o čtrnáct let později si ke koupi bytu gratulují. Po druhém refinancování mají úrokovou sazbu 1,98 procenta a za rok hypotéku doplatí, i když to původně neplánovali.

Příští rok je totiž čeká další refinancování, ale jejich banka jim nabídla už dnes aktuální úrok 5,28 procent. Známí se však už nechtějí vracet k téměř stejné výši úrokové sazby jako tehdy.

Historie se opakuje

Na jejich příkladu je vidět, jak se historie opakuje, i to, že vysoké hypoteční sazby nebudou trvat věčně. Těmto známým, kterým se v průběhu let narodily tři děti, se podařilo i nějaké peníze našetřit a část hypotéky při předchozích refinancováních splatit. I proto si můžou dovolit nabídku 5,28 procent úrokové sazby odmítnout a hypotéku příští rok doplatit.

Proto neklesejte na mysli, pokud právě teď máte hypotéku sjednanou s vysokou úrokovou sazbou nebo budete nemovitost na hypotéku v nejbližší době kupovat. Kdeže by se tihle známí v roce 2008 nadáli, že svůj tehdy poměrně drahý byt splatí dřív než za původně sjednanou délku hypotéky, která byla 30 let. Podařilo se jim to dokonce za poloviční dobu.

Kdyby dnes chtěli byt prodat, dostanou za něj více než dvojnásobek původní ceny. Tento příběh tak může být i pro vás nadějí, že složitá situace na hypotečním trhu a trhu s nemovitostmi není navěky.

Jejich příběh je samozřejmě i o tom, že mají správně nastavenou finanční rozvahu, nemají žádné další dluhy a oba partneři ke svým zaměstnáním a rodičovským povinnostem pracují jako osoby výdělečně činné na vedlejší činnost. V případě otce zmíněné rodiny je to také o investicích. Rozhodně totiž peníze nedával „pod polštář“, ale aktivně s nimi pracoval, rozumně šetřil a spořil a také investoval.

Pokles úrokových sazeb se dá očekávat

Analytici předpokládají, že přibližně za dva tři roky se situace ohledně úrokových sazeb na hypotečním trhu zklidní a úrokové sazby se budou pohybovat mezi 3 až 3,5 procenty. Proto se dnes vyplatí pečlivě zvažovat, jakou délku fixace si při zařizování hypotéky sjednáte, a neklesat na mysli kvůli průměrné úrokové sazbě mezi současnými 6 až 8 procenty ročně.

Hlavním hybatelem dalšího vývoje ohledně úrokových sazeb bude i nadále inflace a kroky České národní banky (ČNB). Pokud se bude inflace pohybovat ve dvouciferných číslech, nedá se očekávat žádné velké snižování úrokových sazeb ČNB, od kterých se pak odvozují ty hypoteční. Přesto se odhaduje, že by sazby mohly začít mírně klesat už v příštím roce.

Jaké jsou současné úrokové sazby hypoték?

Pokud se podíváme na současné úrokové sazby hypoték s odhadní cenou nemovitosti (tzv. LTV) vyšší než 80 procent, jsou aktuálně okolo 6,21 procenta ročně u hypoték s roční fixací úrokové sazby, 6,67 procenta ročně u těch s tříletou fixací a 6,30 procenta u hypoték s desetiletou fixací. Úroková sazba u hypotéky s pětiletou fixací se pohybuje kolem 6,23 procenta ročně.

U hypoték do 80 procent LTV je u roční fixace sazba 6,57 procenta ročně, u tříleté 6,46 procenta ročně, u pětileté 6,01 procenta ročně a u desetileté fixace 6,57 procenta ročně.

Co říci závěrem? Historický vývoj zase a znovu dokazuje, že je potřeba se na plánování financí a také na investice dívat z dlouhodobé perspektivy. Pokud stále nevíte, jak na to, ozvěte se přes stránku s kontaktními údaji.